WordPress sablonok

ingyenes-wordpres-sablonok

A wordpress sablonok, a wordpress rendszerű weboldal motor moduljai. A wordpress sablonok segítségével pár kattintással kialakíthatjuk és akár teljesen át is szabhatjuk weboldalunk megjelenését – arculát.

Milyen wordperess sablonokat ismerünk?

Ingyenes wordpress sablonok

Az ingyenes wordpress sablonok választása kezdők számára a legideálisabb, mivel nincs tökéletes sablon. Azaz ránézésre sajnos a sablon bemutató anyagából nem fogjuk tudni kideríteni, hogy minden célunkra használható e – sokszor csak a használat során derül ki. Ilyenkor sablont kell cserélnünk!

Ahhoz, hogy egy ingyenes sablon kompromisszumok és lemondások nélkül tudja megvalósítani minden weboldal ötletünketbele kell tudjunk nyúlni a programkódba, ami szaktudást igénylő feladat!

Fizetős wordpress sablonok

Fizetős-wordpress-sablonok

A fizetős wordpress sablonok előnye, hogy sokkal szebb kinézetet eredményeznek. Sokkal összetettebb struktúrával épülnek fel, ezért részletesebben beállíthatóak.

Azonban a részletesebb felépítése miatt bonyolult a beállításuk, sokkal időigényesebb és előfordulhat, hogy a nagyobb terjedelem miatt lassabbak.

Bár fizetős wordpress sablonok demója sokkal jobb, olykor mégis kiderülhet, hogy ez sem megfelelő a céljaink megvalósításához – mivel fizetnünk kellett érte, sokkal nehezebben szakítunk vele és “masszírozzuk tovább”.

WordPress sablonok kiválasztásának SEO szempontjai:

 1. Főoldalban legyen lehetőség szöveget beírni – léteznek gyönyörű, képekkel telerakott portfólió oldalak, ahová erre nincs lehetőség – max képenként az alternatív szövel és a cím feliratozásával.
 2. Legyen lábléc lehetőség a sablonban – ezekben minél több infót tudjunk elhelyezni,úgynevezett widdgetek formájában.
 3. Oldalsáv legyen létrehozható – a főoldal kivételével esetleg, ahol nem szükségszerű, de ott is jól használható.
 4. Aloldal cím “H1 tag” gel legyen megjelenítve – ennek ellenőrzését megtehetjük a demo oldalon jobb klikk, majd elem vizsgálata. Itt láthatjuk a forráskódot együtt a megjelenített szöveggel – melyre irányítva az egeret kijelöli a sort a forráskódban. Előfordul, hogy a címet H2 vagy H3 al írják – ennek átírásához megint fejlesztői tudás kell!
 5. Nyitó képernyőn látszódjon az aloldal cime (“H1 es”) és a kép – sok felhasználó kisebb képernyőn nézi a weboldalt, mint a fejlesztő, ezért más látvány részletet lát csak. Legjobb, ha sablonban a cím a kép felett van – akkor biztos, hogy kisebb képernyőn is jól látható!
 6. Mobilra optimalizált legyen! – ma már ez alap kérdés, hiszen rengetegen mobil eszközről webeznek és, ha nem reszponzív az oldal, akkor szétesik náluk a kép – a google pedig hátrasorol bennünket.

Egy apró segítséggel szolgálnék így a végére:

A weboldalak piacán kb 20 % ra tehető ma már a wordpress rendszerű, ezért könnyen találhatunk e weben böngészve olyat ami tetszik és a céljainknak jó lehet.

Próbáljuk ki, hogy bemásoljuk ebbe a wordpress téma keresőbe a megtalált weboldal url címét, ami úgy kezdődik a böngésző felső sorában, hogy www. vagy http:// és kattintunk a kis zöld nagyítóra. Megtudhatjuk ebből, hogy az oldal wordpress rendszerű e és, ha igen mi a sablon neve amit használ.

wordpress sablon kereső

Ezután már könnyűszerrel megtalálhatjuk vagy az ingyenes vagy a fizetős modulok között. Kellemes böngészést hozzá 🙂

WordPress

wordpress

Mi is a wordpress?

A WordPress egy ingyenes, nyílt forráskódú weboldal motor. Egy keretrendszer, mely (php és mysql alapú) weboldalak, blogok létrehozására alkalmas.

Mikor jó választás a WordPress?

 • Ha blogger vagy és kis költségvetésből indulnál neki a cikkeid publikálásának.
 • Ha kisvállalkozó vagy és szeretnél egy egyszerű informatív megjelenést a cégednek.
 • Ha vállalkozóként eleged van abból, hogy a programozóra mindig sokat kell várni, hogy az újabb fejlesztések megjelenhessenek a weboldaladon.
 • Ha eleged van a több százezres akár milliós fejlesztői számlákból.
 • Ha egy kis költségvetésű, de minden tekintetben használható, modern weboldalt szeretnél – ami felett te tudod a kontrollt gyakorolni és nem vagy senkire sem utalva.
 • Ha olyan weboldalt szeretnél, mely keresőoptimalizása gördülékeny, mert sok része támogatja a seo folyamatit.

Én is megtudom csinálni egyedül a WordPress weboldalam?

A válasz egyszerre igen és nem !

Igen a wordpress valóban ingyenes, viszonylag egyszerű a telepítése és a használata, de ez sajnos nem igaz minden esetben.

Amennyiben átlagos felhasználó szintű ismereteid vannak az informatika világában, akkor bizonyos helyzetekben sajnos el fogsz akadni a használatával.

Angol nyelven sok súgó és videó elérhető hozzá, de magyar nyelven ingyenesen és rendszerbe foglalva nem biztos, hogy mindenben megoldja a problémáid.

Telepítés: kezdőként csak olyan tárhelyre telepítsd a wordpress rendszert, amelyikre már amúgy is jelölik, hogy fenn van – és csak pár kattintás a te fiókodba is telepíteni a szerveren belül. Ilyen például a tarhely.eu.

Használat: telepítés után egy úgynevezett admin felületen keresztül éred el a vezérlőpultot, amin van bőven gomb – funkció. Kezdőként eltart egy jó ideig,míg megtanulod, hogy mi – mire való. (de sajnos ezt ki kell izzadni)

 

Sablon kiválasztása: tudom, hogy te is csili – vili weboldalról álmodsz és meg is oldható wordpressel de kezdőként a legegyszerűbb sablonokkal kezd! A sablonok a weboldal előre kialakított arculatai, melyeken cserélgeted a képeket, írod a tartalmat és majdnem olyan klassz lesz mint az eredeti .

Bővítmények -pluginok: a wordpress alap programja további egységekkel bővíthető, annak függvényében – hogy milyen funkciókra van szükséged a weboldaladon.

Ezekből a pluginokból kezdőként maximum 4-5 darabnál többet ne tegyél fel, mert össze akadhatnak, vagy csak lassíthatják a weboldal működését.

Nézd meg (mentorom), Szilágyi Balázs videóját – bemutatja egy wordpress honlap készítését lépésről lépésre:

Balázs specialitása, hogy videói mindig kezdőknek készülnek -így ha szívesen beleásnád magad a wordpress rejtelmeibe -itt a folytatás:

Ingyenes weboldal

ingyenes weboldal
Létezik egyáltalán ingyenes weboldal vagy ez csak kacsa?

Igen, ingyenes weboldal valóban létezik. Vannak a piacon ugyanis olyan szolgáltatók, melyek látszólag a te érdekeidet képviselve, ingyen biztosítanak számodra a weboldal létrehozásához mindent eszközt. A háttérben az szokott megbújni, hogy az általad generált tartalom fog látogatókat – forgalmat hozni a “weboldaladra”, melyből profitálni kiszámíthatóan az üzemeltető cég fog – de a hogyan-ról később.

Nézzük meg gyorsan, mi is kell egy weboldalhoz?

 1. Szükségünk lesz egy domain névre (ez gyakorlatilag a címe – elérhetősége az oldalnak)
 2. Kell egy tárhely (az a számítógép szerver, ahol a weboldal fájljait tároljuk)
 3. Szükséges eldönteni, hogy milyen weboldal motort alkalmazunk a honlap tartalommal való feltöltéséhez és üzemeltetéséhez (Ez gyakorlatilag egy keretrendszer, melyet többféle programnyelven írhattak )
 4. Weblap fejlesztői munka az elinduláshoz(Egyedi fejlesztésű oldalakhoz szakember szükséges, aki több programnyelv alkalmazásával leprogramozza az igényeinknek megfelelő weblap motort )
 5. Weblap fejlesztői munka szükséges általában minden tartalom feltöltéshez, karbantartáshoz és további fejlesztésekhez is.
 6. 0 ft-tól akár több millió forintba is kerülhetnek összességében a fentiek, melyek több mindentől függenek.

Vizsgáljuk csak meg jobban, hogy egy ingyenes weboldal szolgáltatónál milyen érdekeid sérülhetnek?

 1. Ingyenes domain név biztosítása: ez esetben nincs teljesen szabad kezed a választásban. Egy vagy több domain név aldomainjaként tudsz csak majd regisztrálni. Például, ha az üzemeltető a bussines.hu oldalon fut, akkor a tiéd úgy hangozhat például, hogy mobilalkatresz.bussines.hu . A domain tulajdonjoga nem lesz a tiéd, nem viheted sehová!
 2. Ingyen tárhely: a weboldal üzemeltetője határozza meg, hogy milyen paraméterű tárhelyet használhatsz. Gyakran nincs alternatíva. Mivel a vállalkozások sokszor kinövik az induláskor létrehozott tárhelyet, ezért megpecsételheti a weblap további sorsát ez is – mivel nem viheted sehová a domaint – nem a tiéd!
 3. ingyen weboldal motor: az ilyen oldalak kész keretrendszerrel, kinézet sablonokkal rendelkeznek. Saját egyedi igényeid szerint tovább nem fejleszthetőek. Korlátaik ott érnek véget, ahová addig építették.
 4. Fejlesztői munka: a keretrendszer használata nem igényel fejlesztői munkát, csupán a te idődet,hogy megtanuld használni felhasználó szinten a programot. Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy komplex szöveg és képszerkesztő program keverékéhez hasonló programot kezelnél. Nem bonyolult, mégis egy rutintalan felhasználónak hosszú hetekbe telhet, mire elkészül az ingyenes weboldala.
 5. Hirdetések: a legdurvább azonban, amiért ez nem a te üzleted, hogy az ingyenes weboldal felületének nem rendelkezel a 100 %-val. Az üzemeltető ugyanis hirdetéseket jelentet meg itt – ott fej – láblécben, az oldalsávban stb. Ezeket nem tudod kikapcsolni és a témájukra sincs semmilyen ráhatásod. Képzeld csak, mikor az új mobil telefon webshop – od oldalain társkereső hirdetések jelennek meg – mennyire komoly 🙂

Összefoglalva: Akkor hozz létre csak ingyenes weboldalt, ha nem kár érte. Rövid távú céljaidat kielégítően kiszolgálja. Hosszú távú üzleti vállalkozást semmi esetre se ilyen platformon generálj!

Van más megoldás?

Megoldás a saját tulajdonú domain, a saját tárhely alatt futtatott ingyenes keretrendszerek használata. Ezek költsége éves szinten 5-25 ezer ft között mozog. Ilyenek például :

Személy szerint a wordpress keretrendszert használom főleg, mivel talán az egyik legismertebb és legjobban támogatott keretrendszer ami elérhető a piacon.

Itt olvashatsz a Wordperss rendszer előnyiről és használatának kezdeti lépéseiről!

Tárhely szolgáltató választás

tathely.eu_tarhelyszolgáltatás

[Helyezd biztonságos alapokra a weboldalad!

Sokan követik el hibaként egy weboldal indításakor például, hogy a tárhely szolgáltató választásáról kizárólag az ár függvényében döntenek. Arra gondolnak, hogy ez csak egy technikai kérdés -mindegyik szolgáltató nagyjából ugyanazt nyújtja maximum a tárhely gigabájtjaiban van eltérés. Van aki ingyen adja,van aki sok sok pénzért. A domain név keresés utánMost akkor hogyan válasszak?

Milyen szempontok alapján válasszak tárhely szolgáltatót és csomagot?

 

 1. Felejtsd el az ingyenes tárhely szolgáltatókat! Nem a te weboldalad kerül itt a fókuszba – az üzemeltető használja a saját céljaira,hogy te tartalmakat osztasz meg. Nem rendelkezel szabadon szinte semmi felett – olyan mintha a szomszéd telkére építenéd a házadat.
 2. Igen, van költsége! Kalkuláld bele a stabil, megbízható tárhely szolgáltatást a vállalkozásod költségeibe. Nagyjából az online bevételeid 1-5 % – ával tervezheted.
 3. Nem a Gigabájt a lényeg! Lehetőséged van a nagyobb méretű például képtartalmaidat átméretezni egész kicsire valamint a videó tartalmaidat a nagy megosztó portálokon megjelentetni és az oldaladba beágyazni -így néhány Gigabájtos csomaggal is több évig biztos alapokon lehet az oldalad.
 4. Növekvő erőforrás igény a legnagyobb stratégiai kérdés! Tárhely szolgáltatók úgy tudják csökkenteni az áraikat,ha egy szerverükön sok sok weboldal fut. Amennyiben ezek közül csak egy látogatottsága jelentősen megnövekszik vagy technikai hiba miatt leterheli le ezeket a kapacitásokat – az nagyban lelassíthatja – akár blokkolja az oldalad megjelenését!
 5. 10-15 forint feletti csomag választása! Némi megoldást jelent az erőforrás kockázatra, hiszen ilyen díjjért már egy egy szerverre kevesebb weboldalt telepítenek.
 6. Virtuális szervet bérlése! Lehetőséget biztosít a fenti kockázat nagybani megoldására.
 7. Saját szerver – akár szerverek bérlése üzemeltetése! Teljesen kizárható a más weboldalak által okozott kockázati faktorok, viszont jóval magasabb a költsége ennek a megoldásnak, de a legbiztonságosabb megoldás.
 8. Hazai szolgáltató választása! Sok külföldi, viszonylag olcsó -akár több tekintetben korlátlan tárhely csomag elérhető a piacon – de gondold át, hogy probléma esetén tudsz-e kezdeni ezekkel a cégekkel valami egy email váltáson kívül?
 9. Ügyfélszolgálat! A gyors és együttműködő ügyfélszolgálat-ról fórumokon tudsz érdeklődni illetve a cég referenciái is magukért beszélhet.

Több éves tapasztalat alapján én tárhely szolgáltatóként a tarhely.eu -t ajánlom számodra. Induló weboldalhoz csomagjaikban biztos megtalálod a számodra megfelelőt.

tarhely.eu_csomagajánlatok_tárhely_szolgáltató_választás

Domain név kereső

domain név kereső - tarhely.eu

Tarhely.eu – Domain név kereső

A domain név kereső segítségével ellenőrizhetjük, hogy a lefoglalni kívánt domain regisztrálható-e vagy már foglat. Érdemes olyan domain név keresőben keresni, ahol a kereső oldala tárhely szolgáltatással is kapcsolódik – így a regisztrált domain azonnal összekapcsolható lesz a tárhellyel.

Kell egy ütős domain név ?…….vagy mégsem ?

Sokan azt gondolják, hogy az ütős domain név megválasztása fogja meghatározni weboldaluk sikerét. Nos a tapasztalatok pont az ellenkezőjét mutatják.

Egyáltalán nem fontos, hogy napokat, akár heteket agyaljunk a megfelelő domain név kiválasztásával. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják,hogy egy weboldal sikerét a folyamatos és releváns ( tárgyhoz tartozó ), minőségi tartalom hozza meg.

A googe ugyanis az emberek követi – így, ha a tartalmaidban kielégíted az érdeklődőid igényeit, akkor azok hálás követőidé lesznek és hamarosan szakértővé válsz a szakterületeden – szóval nem kell, hogy aggódj a domain név választáson!

Legfontosabb amire figyelj a domain választásakor!

 • Legyen jól megjegyezhető
 • Brand-et – márkát igyekezz felépíteni rá

Leggyakoribb domain végződések

 • .hu – magyarországi domain regisztrálása esetén
 • .eu – európai domain regisztrálása esetén
 • .com – nemzetközi domain regisztrálása esetén
 • további népszerű végződések a .info , .org

A keresőben a begépelt domain név után válasszuk ki a legördülő listából a kívánt – területileg választott domain végződést.

Amennyiben a domain név szabad, úgy a regisztrációra kattintva az oldal pár perc alatt végignavigál bennünket a foglalás folyamatán. A.hu-s végződés esetén pár kattintással több a folyamat, és pár órával hosszabb idő -mig magunkénak mondhatjuk a domain név tulajdonjogát. Minél hosszabb időre foglalunk egy domaint – annál olcsóbb lesz az éves díja – pláne, ha ezt előre ki is fizetjük például bankkártyával.

 

Kitűzés a Pinteresten