WordPress sablonok

ingyenes-wordpres-sablonok

A wordpress sablonok, a wordpress rendszerű weboldal motor moduljai. A wordpress sablonok segítségével pár kattintással kialakíthatjuk és akár teljesen át is szabhatjuk weboldalunk megjelenését – arculát.

Milyen wordperess sablonokat ismerünk?

Ingyenes wordpress sablonok

Az ingyenes wordpress sablonok választása kezdők számára a legideálisabb, mivel nincs tökéletes sablon. Azaz ránézésre sajnos a sablon bemutató anyagából nem fogjuk tudni kideríteni, hogy minden célunkra használható e – sokszor csak a használat során derül ki. Ilyenkor sablont kell cserélnünk!

Ahhoz, hogy egy ingyenes sablon kompromisszumok és lemondások nélkül tudja megvalósítani minden weboldal ötletünketbele kell tudjunk nyúlni a programkódba, ami szaktudást igénylő feladat!

Fizetős wordpress sablonok

Fizetős-wordpress-sablonok

A fizetős wordpress sablonok előnye, hogy sokkal szebb kinézetet eredményeznek. Sokkal összetettebb struktúrával épülnek fel, ezért részletesebben beállíthatóak.

Azonban a részletesebb felépítése miatt bonyolult a beállításuk, sokkal időigényesebb és előfordulhat, hogy a nagyobb terjedelem miatt lassabbak.

Bár fizetős wordpress sablonok demója sokkal jobb, olykor mégis kiderülhet, hogy ez sem megfelelő a céljaink megvalósításához – mivel fizetnünk kellett érte, sokkal nehezebben szakítunk vele és “masszírozzuk tovább”.

WordPress sablonok kiválasztásának SEO szempontjai:

 1. Főoldalban legyen lehetőség szöveget beírni – léteznek gyönyörű, képekkel telerakott portfólió oldalak, ahová erre nincs lehetőség – max képenként az alternatív szövel és a cím feliratozásával.
 2. Legyen lábléc lehetőség a sablonban – ezekben minél több infót tudjunk elhelyezni,úgynevezett widdgetek formájában.
 3. Oldalsáv legyen létrehozható – a főoldal kivételével esetleg, ahol nem szükségszerű, de ott is jól használható.
 4. Aloldal cím “H1 tag” gel legyen megjelenítve – ennek ellenőrzését megtehetjük a demo oldalon jobb klikk, majd elem vizsgálata. Itt láthatjuk a forráskódot együtt a megjelenített szöveggel – melyre irányítva az egeret kijelöli a sort a forráskódban. Előfordul, hogy a címet H2 vagy H3 al írják – ennek átírásához megint fejlesztői tudás kell!
 5. Nyitó képernyőn látszódjon az aloldal cime (“H1 es”) és a kép – sok felhasználó kisebb képernyőn nézi a weboldalt, mint a fejlesztő, ezért más látvány részletet lát csak. Legjobb, ha sablonban a cím a kép felett van – akkor biztos, hogy kisebb képernyőn is jól látható!
 6. Mobilra optimalizált legyen! – ma már ez alap kérdés, hiszen rengetegen mobil eszközről webeznek és, ha nem reszponzív az oldal, akkor szétesik náluk a kép – a google pedig hátrasorol bennünket.

Egy apró segítséggel szolgálnék így a végére:

A weboldalak piacán kb 20 % ra tehető ma már a wordpress rendszerű, ezért könnyen találhatunk e weben böngészve olyat ami tetszik és a céljainknak jó lehet.

Próbáljuk ki, hogy bemásoljuk ebbe a wordpress téma keresőbe a megtalált weboldal url címét, ami úgy kezdődik a böngésző felső sorában, hogy www. vagy http:// és kattintunk a kis zöld nagyítóra. Megtudhatjuk ebből, hogy az oldal wordpress rendszerű e és, ha igen mi a sablon neve amit használ.

wordpress sablon kereső

Ezután már könnyűszerrel megtalálhatjuk vagy az ingyenes vagy a fizetős modulok között. Kellemes böngészést hozzá 🙂

WordPress

wordpress

Mi is a wordpress?

A WordPress egy ingyenes, nyílt forráskódú weboldal motor. Egy keretrendszer, mely (php és mysql alapú) weboldalak, blogok létrehozására alkalmas.

Mikor jó választás a WordPress?

 • Ha blogger vagy és kis költségvetésből indulnál neki a cikkeid publikálásának.
 • Ha kisvállalkozó vagy és szeretnél egy egyszerű informatív megjelenést a cégednek.
 • Ha vállalkozóként eleged van abból, hogy a programozóra mindig sokat kell várni, hogy az újabb fejlesztések megjelenhessenek a weboldaladon.
 • Ha eleged van a több százezres akár milliós fejlesztői számlákból.
 • Ha egy kis költségvetésű, de minden tekintetben használható, modern weboldalt szeretnél – ami felett te tudod a kontrollt gyakorolni és nem vagy senkire sem utalva.
 • Ha olyan weboldalt szeretnél, mely keresőoptimalizása gördülékeny, mert sok része támogatja a seo folyamatit.

Én is megtudom csinálni egyedül a WordPress weboldalam?

A válasz egyszerre igen és nem !

Igen a wordpress valóban ingyenes, viszonylag egyszerű a telepítése és a használata, de ez sajnos nem igaz minden esetben.

Amennyiben átlagos felhasználó szintű ismereteid vannak az informatika világában, akkor bizonyos helyzetekben sajnos el fogsz akadni a használatával.

Angol nyelven sok súgó és videó elérhető hozzá, de magyar nyelven ingyenesen és rendszerbe foglalva nem biztos, hogy mindenben megoldja a problémáid.

Telepítés: kezdőként csak olyan tárhelyre telepítsd a wordpress rendszert, amelyikre már amúgy is jelölik, hogy fenn van – és csak pár kattintás a te fiókodba is telepíteni a szerveren belül. Ilyen például a tarhely.eu.

Használat: telepítés után egy úgynevezett admin felületen keresztül éred el a vezérlőpultot, amin van bőven gomb – funkció. Kezdőként eltart egy jó ideig,míg megtanulod, hogy mi – mire való. (de sajnos ezt ki kell izzadni)

 

Sablon kiválasztása: tudom, hogy te is csili – vili weboldalról álmodsz és meg is oldható wordpressel de kezdőként a legegyszerűbb sablonokkal kezd! A sablonok a weboldal előre kialakított arculatai, melyeken cserélgeted a képeket, írod a tartalmat és majdnem olyan klassz lesz mint az eredeti .

Bővítmények -pluginok: a wordpress alap programja további egységekkel bővíthető, annak függvényében – hogy milyen funkciókra van szükséged a weboldaladon.

Ezekből a pluginokból kezdőként maximum 4-5 darabnál többet ne tegyél fel, mert össze akadhatnak, vagy csak lassíthatják a weboldal működését.

Nézd meg (mentorom), Szilágyi Balázs videóját – bemutatja egy wordpress honlap készítését lépésről lépésre:

Balázs specialitása, hogy videói mindig kezdőknek készülnek -így ha szívesen beleásnád magad a wordpress rejtelmeibe -itt a folytatás:

Kitűzés a Pinteresten