Ingyenes weboldal

ingyenes weboldal
Létezik egyáltalán ingyenes weboldal vagy ez csak kacsa?

Igen, ingyenes weboldal valóban létezik. Vannak a piacon ugyanis olyan szolgáltatók, melyek látszólag a te érdekeidet képviselve, ingyen biztosítanak számodra a weboldal létrehozásához mindent eszközt. A háttérben az szokott megbújni, hogy az általad generált tartalom fog látogatókat – forgalmat hozni a „weboldaladra”, melyből profitálni kiszámíthatóan az üzemeltető cég fog – de a hogyan-ról később.

Nézzük meg gyorsan, mi is kell egy weboldalhoz?

 1. Szükségünk lesz egy domain névre (ez gyakorlatilag a címe – elérhetősége az oldalnak)
 2. Kell egy tárhely (az a számítógép szerver, ahol a weboldal fájljait tároljuk)
 3. Szükséges eldönteni, hogy milyen weboldal motort alkalmazunk a honlap tartalommal való feltöltéséhez és üzemeltetéséhez (Ez gyakorlatilag egy keretrendszer, melyet többféle programnyelven írhattak )
 4. Weblap fejlesztői munka az elinduláshoz(Egyedi fejlesztésű oldalakhoz szakember szükséges, aki több programnyelv alkalmazásával leprogramozza az igényeinknek megfelelő weblap motort )
 5. Weblap fejlesztői munka szükséges általában minden tartalom feltöltéshez, karbantartáshoz és további fejlesztésekhez is.
 6. 0 ft-tól akár több millió forintba is kerülhetnek összességében a fentiek, melyek több mindentől függenek.

Vizsgáljuk csak meg jobban, hogy egy ingyenes weboldal szolgáltatónál milyen érdekeid sérülhetnek?

 1. Ingyenes domain név biztosítása: ez esetben nincs teljesen szabad kezed a választásban. Egy vagy több domain név aldomainjaként tudsz csak majd regisztrálni. Például, ha az üzemeltető a bussines.hu oldalon fut, akkor a tiéd úgy hangozhat például, hogy mobilalkatresz.bussines.hu . A domain tulajdonjoga nem lesz a tiéd, nem viheted sehová!
 2. Ingyen tárhely: a weboldal üzemeltetője határozza meg, hogy milyen paraméterű tárhelyet használhatsz. Gyakran nincs alternatíva. Mivel a vállalkozások sokszor kinövik az induláskor létrehozott tárhelyet, ezért megpecsételheti a weblap további sorsát ez is – mivel nem viheted sehová a domaint – nem a tiéd!
 3. ingyen weboldal motor: az ilyen oldalak kész keretrendszerrel, kinézet sablonokkal rendelkeznek. Saját egyedi igényeid szerint tovább nem fejleszthetőek. Korlátaik ott érnek véget, ahová addig építették.
 4. Fejlesztői munka: a keretrendszer használata nem igényel fejlesztői munkát, csupán a te idődet,hogy megtanuld használni felhasználó szinten a programot. Ezt úgy kell elképzelni, mintha egy komplex szöveg és képszerkesztő program keverékéhez hasonló programot kezelnél. Nem bonyolult, mégis egy rutintalan felhasználónak hosszú hetekbe telhet, mire elkészül az ingyenes weboldala.
 5. Hirdetések: a legdurvább azonban, amiért ez nem a te üzleted, hogy az ingyenes weboldal felületének nem rendelkezel a 100 %-val. Az üzemeltető ugyanis hirdetéseket jelentet meg itt – ott fej – láblécben, az oldalsávban stb. Ezeket nem tudod kikapcsolni és a témájukra sincs semmilyen ráhatásod. Képzeld csak, mikor az új mobil telefon webshop – od oldalain társkereső hirdetések jelennek meg – mennyire komoly 🙂

Összefoglalva: Akkor hozz létre csak ingyenes weboldalt, ha nem kár érte. Rövid távú céljaidat kielégítően kiszolgálja. Hosszú távú üzleti vállalkozást semmi esetre se ilyen platformon generálj!

Van más megoldás?

Megoldás a saját tulajdonú domain, a saját tárhely alatt futtatott ingyenes keretrendszerek használata. Ezek költsége éves szinten 5-25 ezer ft között mozog. Ilyenek például :

Személy szerint a wordpress keretrendszert használom főleg, mivel talán az egyik legismertebb és legjobban támogatott keretrendszer ami elérhető a piacon.

Itt olvashatsz a Wordperss rendszer előnyiről és használatának kezdeti lépéseiről!

Hasonló Bejegyzések

Kitűzés a Pinteresten

Megosztás